Fagforening og a-kasse

Home » Fagforening og a-kasse

Hvad er det egentlig fagforening og A-kasse hjælper med?

Fagforeningen forhandler løn og arbejdsvilkår for et helt område. For eksempel for alle, der arbejder på restaurant. Det er dem du skal komme til, hvis du ikke får det rigtige i løn eller hvis din arbejdsgiver behandler dig ulovligt. Får du store problemer med din arbejdsgiver er det også fagforeningen du skal gå til for juridisk hjælp.

Tip: Fagforeninger har tit billigere medlemskab til studerende, elever og lærlinge.

Når du er medlem af en A-kasse kan du få dagpenge, når du er arbejdsløs. Dagpenge er højere end kontanthjælp, men du kan kun få dem i en begrænset periode. Du skal have en uddannelse på minimum 18 måneder for at kunne blive medlem af en A-kasse. Gymnasieuddannelser tæller ikke i forhold til de 18 måneder.

Tip: Meld dig ind i god tid. Det er billigt at være medlem af en A-kasse som studerende og hvis du har været medlem i et år inden du bliver færdig, kan du få dagpenge med det samme. Ellers skal du vente en måned. Hvis du ikke er medlem af en A-kasse, når du bliver færdig med din uddannelse skal du melde dig ind inden 14 dage. Ellers er du ikke berettiget til dagpenge. Husk også at melde dig ledig på jobcenteret.