Generelt om lån

Home » Generelt om lån

Du har besluttet dig for at låne nogle penge. Det er helt fint. Det er der mange der godt kan styre. Der er bare også rigtig mange, der ikke kan og som ender i økonomiske problemer, fordi de ikke tænkte sig om først.

Når du overvejer at få et lån er der to spørgsmål du skal stille dig selv:

Behøver du lånet eller kan du spare op? Uanset hvilket lån du tager er det ALTID dyrere at låne penge end at spare op til det man gerne vil købe. At låne penge er at betale ekstra.

Hvor mange penge kan du betale til lånet hver måned? Husk at det tit tager mange år at betale lån ud. År hvor du har færre penge til sjov, end du ellers ville have.

Det er ikke lige meget, hvilken slags lån du tager. Nogle lån er meget dyrere end andre og vælger du et af de dyre, ender du med at betale mange flere penge tilbage end du har lånt. Den nemmeste måde at sammenligne lån er ved at se på deres ÅOP. Det betyder den årlige omkostning i procent og er basalt set lånets “kilopris”. Jo højere ÅOP, jo højere er prisen på lånet.

EKSEMPEL + BILLEDE

Typer af lån

Der er mange forskellige slags lån og steder du kan låne penge. De mest almindelige er:

Banklån: Normalt er det her du skal betale færrest penge ekstra for at låne penge. Banken låner dog ikke penge til alle. Den sikrer sig at din økonomi er stabil før du får lov til at låne penge.

Kassekredit: En kassekredit i banken virker som gratis penge. Det er det ikke. Du betaler stadigvæk renter og overskrider du kreditten bliver de virkelig høje.

Forbrugslån: Nu begynder det at blive dyrere. Forbrugslån kan du få i nogle banker og hos andre firmaer. De er nemmere at få end et banklån, men du ender også med at betale mange flere ekstra penge tilbage.

Kviklån: De er hurtige. De er nemme. De er helt sindssygt dyre. Kviklån er lån du kan få med det samme og hvor din økonomi ikke bliver tjekket så grundigt. De har nogle af de højeste renter og du ender nemt med at betale det dobbelte tilbage af det du lånte.

SMS-lån: Endnu en hurtig lånetype med meget høje renter. SMS-lån er tit endnu hurtigere end kviklån og også endnu dyrere at betale tilbage.

Tip: Hvis banken ikke vil låne dig penge, så tænk dig grundigt om. Kan du på nogen måde klare dig uden? Et nej fra banken peger på, at din økonomi i virkeligheden ikke kan holde til et lån.