Flytte hjemmefra

Home » Flytte hjemmefra

Måske skal du starte på en ny uddannelse. Måske har du fået et job. Måske vil du bare gerne prøve at stå på egne ben. Uanset hvorfor du flytter hjemmefra er der en masse ting, du pludselig selv får ansvaret for.

Bolig

At flytte hjemmefra kræver først og fremmest at du har et sted at bo. Hvis du ikke vil ende med at skulle flytte tilbage til dine forældre, skal det også være et sted, der er til at betale. Undersøg dine muligheder grundigt. Det er sikkert muligt at finde noget billigere end det første sted du falder over.

Kollegier er ofte en god løsning, hvis du er studerende. Her bor du sammen med mange andre unge og huslejen er tit lavere end andre steder.

Tip: Nogle steder er vand, varme, internet og el med i huslejen. Andre steder er det en ekstra udgift. Tjek hvordan det er, der hvor du overvejer at flytte ind.

Tip: Hvis du bor til leje og har en høj husleje kan du måske få boligsikring gennem kommunen. Se her om det er en mulighed for dig.

For studerende

Hvis du får SU og har arbejde ved siden af, så hold øje med, at du ikke tjener mere end du må (se oversigten her). Hvis du kommer over det beløb det er tilladt at tjene ved siden af SUen, skal du betale SU tilbage.

Tip: På de fleste videregående uddannelser skal du selv betale for bøger. Det koster i gennemsnit 1000 kroner pr. semester i bøger. Spar lidt penge op og undgå at bøgerne bliver en uforudset udgift, der vælter budgettet, når du kommer tilbage fra ferie.

Styr over udgifterne

Der er mange ting man pludselig skal betale for, når man flytter hjemmefra. Husleje, mad og telefon regner man med, men ting som fagforening/A-kasse, forsikringer og licens skal også regnes med. Hvis du godt kan lide at have penge efter den 4. i måneden, så er det en god ide at lægge et budget. Ellers bliver man nemt overvældet. Budgetter er ikke det sjoveste i verden, men de er tit med til at give overblik og lidt ekstra penge til alt det sjove. Du kan se vores råd til, hvordan du lægger et budget her.

Tip: Uanset om det er telefon eller forsikring kan det tit betale sig at bruge lidt tid på at lede efter det bedste og billigste tilbud. Selvom du kun sparer 100 kroner bliver det nemt til mange penge over et år.

Tip: Der er mange ting, der er billigere, hvis man er ung eller studerende. Det kan både være de lidt kedelige ting som fagforening eller transport og de sjove som biografbilletter. Brug lidt tid på at undersøge mulighederne for at få dine surt tjente penge til at række lidt længere.